REKLAMA

Máte radši klasické a tradiční čajové souptavy nebo moderní?

Soupravy na čaj

Čaj

Čaj je kulturní nápoj, symbol rituálů, klidu a pohody, zdroj energie. Pití čaje představuje lahodný a zdraví prospěšný zážitek. Má blahodárné účinky na organizmus. Ve správnou chvíli umí tělo i mysl povzbudit, ale i uklidnit a připravit na odpočinek.


Pokud si rádi ráno k snídani dopřáváte čaj, zvolte černý čaj a louhujte ho maximálně 3 minuty. Delším louhováním si vyrobíte spíše uklidňující odvar. 
Máte radši kafe? A čeká vás náročný den? Dejte si radši čaj.  Oba nápoje obsahují povzbuzující kofein, ale jeho účinek je u čaje dlouhodobější. Díky tomu také čaj méně zatěžuje oběhový aparát a srdce. Po obědě vám zelené a bílé čaje ještě navíc pomáhají s trávením. 

Čaj je nápoj z  čajovníku čínského nebo indického. 

Černý a zelený čaj
Dvě nejžádanější odrůdy čaje pochází z listů, většinou 2-3 nejmladších vrcholových přírůstků, jediné rostliny – pravého čajovníku čínského. 

Zatímco černý čaj oxiduje nejdéle a k sušení dochází prakticky až před finálním tříděním a distribucí, zelený čaj projde ještě před sekáním či rolováním vysokou teplotou, která zabrání jeho oxidování, a tak uchová jeho specifickou chuť, aroma i maximum přírodních látek. Říká se, že zelený čaj je pro zdraví nejprospěšnější.

čaj

čaj

Žlutý čaj má nasládlou chuť s lehkým medovým aroma a podporuje chuť k jídlu. Pochází z Číny, časně zjara jsou z rostlin vykrouceny vrcholové pupeny a lístky, které poté prochází podobným procesem jako zelený čaj. Je však dodatečné lehce oxidován.

REKLAMA

cajove-sitko-potapecBílý čaj se tradičně  získává z nejmladších pupenů čajovníku čínského, které jsou pokryty jemnými bílými chloupky. Odtud pochází i jeho název. Lístky jsou poté ihned vysušeny, a tudíž téměř neprochází oxidací. Díky tomu si bílý čaj uchovává svěží a velmi jemnou chuť.

čaj

O původu čaje Earl Grey se vždy vedly spory mezi Anglií a Čínou. Název nicméně získal po britském ministerském předsedovi z let 1830-1834 Charlesovi Greyovi. Spíše než o směs čajových lístků jde o černý čaj s přísadou bergamotového oleje. Je jemný, s příjemným květinovým a ovocným podtónem.

Mezi nejznámější oblasti pěstování černého čaje patří Čína, Indie, Srí Lanka, Keňa nebo Turecko.

REKLAMA

čajČaj sypaný je vyráběný z celých listů čajovníku anebo z velkých 

Drcení nadrobno pro potřeby sáčkových čajů přispívá k vyprchávání těchto olejů a také ke snižování zdravotních účinků čaje.

Tradice pití čaje pochází z dávné Číny a první zmínka pochází z prvního století našeho letopočtu a pití čaje si věhlasně osvojili i Britové.

Sypaný černý čaj louhujeme cca 2-3 minuty, přičemž ihned po jeho zalití dochází k uvolňování kofeinu.  Od čaje tedy neodbíhejme, po sedmi minutách louhování může kofein z nápoje zcela vyprchat a nesplní tak povzbuzovací účinek. 

kousků listů, které stále obsahují aromatické esenciální oleje.

REKLAMA


Povídání

.

Mezi nejznámější čaje patří English Breakfast, který má překvapivě původ v americké koloniální historii. Tento druh černého čaje tvoří  směs ásámského, keňského a cejlonského čaje. 

Díky tomu získává plnou, nasládlou a velmi silnou chuť.


Dehydratuje čaj?

Jeden z velmi rozšířených mýtů, který není úplně pravdivý.

Čaj z největší části obsahuje vodu a voda nás hydratuje! Ačkoli některé typy čaje mají zvýšené diuretické účinky, neznamená to, že z těla vychází všechna voda, kterou jsme s čajem vypili. Čaje a bylinné směsi se doporučují do základních pitných režimů.

Rooibos

Tento typ bylinné směsi  nepochází z čajovníku čínského, ale z afrického keře jménem čajovec kapský (Aspalathus linearis). Jde o rostlinu dlouhodobě populární v jižní Africe, která pravý čaj nahrazovala a jejíž popularita se celosvětově rozšířila.

kofein

Hladina kofeinu ve většině běžných čajů se pohybuje mezi 3  a 5 % . Výše hladiny kofeinu v čaji závisí na zeměpisných podmínkách a nadmořské výšce, ve kterých se čaj pěstoval. Vliv na množství kofeinu má také délka louhování  – čím více času mu dopřejete, tím více kofeinu se stihne uvolnit.

Zelený čaj a hubnutí

Zelený čaj totiž obsahuje stimulanty, které mají schopnost urychlit metabolické procesy v těle, ale jejich obsah je velmi nízký. A tak i když za den vypijete 4–5 šálků zeleného čaje, jen díky tomu nezhubnete.

REKLAMA

Ledový čaj

Ledový čaj

Ledový čaj  "Ice Tea"  se poprvé objevil v USA  v 60. letech 19. století. Na světové výstavě v roce 1904 v St. Louis majitel čajových plantáží Richard Blechynden představil  ochutnávku čaje s přidaným ledem, osvěžující nápoj se téměř okamžitě stal velkým hitem a rozšířil se po celém světě.

Na trhu existuje jelá řada ledových čajů od klasických zelených čajů až po čaje s ovocnými příchutěmi.

Může si stejně jako první průkopníci uvařit klasický zelený nebo černý čaj a po vychladnutí jej nalít do sklenic s ledem a plátkem citronu, broskve nebo jiného ovoce.

Můžete také zakokoupit již hotový ochucený ledový čaj.

Long Island Iced Tea

Samozřejmě se nejedná o čaj, tento silný alkoholový koktejl nejspíš jako první namíchal Robert Butt.  V roce 1972 se zúčastnil soutěže barmanů na „Long Island“ v New Yorku a povedlo se mu namíchat nejžádanější drink současnosti. 

Kokteil se skládá z mnoha ingrediencí:

  • 1,5 cl vodky
  • 1,5 cl tequily
  • 1,5 cl bílého rumu
  • 1,5 Triple secu
  • 1,5 cl ginu
  • 2,5 cl citronové šťávy
  • 3 cl Gomme sirupu (můžete jej nahradit cukrovým rozvarem)
  • 1 střik coca-coly

Všechny je nalijte do vysoké sklenice, přidejte kostky ledu a plátky citrónu, zamíchejte a hotový kontejl bude mít barvu ledového čaje.

supergoldenbakes.com

REKLAMA

spotřebiče2.jpgKoupit ZDE.png