Neslaný pokus
Jak konkrétně působí nedostatek sodíku, klíčového prvku chloridu sodného (kuchyňská sůl) na lidský organismus se rozhodl prozkoumat ve třicátých letech minulého století doktor Robert McCancem.
Zorganizoval pokus při kterém čtyřem dobrovolníkům naordinoval odsolovací kúru.
Sůl, kterou již dobrovolníci v těle měli vyloučily usilovným pocením, každý den trávili v přetopené místnosti obklopení topidly. Vyloučenou sůl jim z kůže stírali doktorovi asistenti.
Zároveň konzumovali stravu absolutně bez soli, např. několikrát vařenou zeleninu a chleba bez soli. Všechny ostatní živiny byly zachovány, ale potraviny neměly žádnou chuť.
Dobrovolníci brzy ztratili veškerou chuť k jídlu, třeba cibule jim chutnala jako sladký tuk.
Pokus trval 10 dní a na konci byli tak unavení a v mdlobách že už nemohli ani jíst. Z výsledků vyšetření vyplývalo, že dobrovolníci jsou v pořádku jen krevní rozbor ukázel zásadní změnu. Krev ztmavla a zhoustla, jedná se o tak zvanou hyponatremii.
Stejná porucha nastává i při tzv. otravě vodou, kdy například sportovci při velkém výkonu, vypijí velké množství vody dojde ke stejnému efektu zahuštění krve vlivem minima sodíku.
Hyponatremie by jinak, jak známo právě například z některých případů maratonských běžců, mohla skončit záchvaty, kómatem a poté i smrtí.
Naše tělo potřebuje sůl k regulaci vody v buňkách. Při nerovnováze začnou buňky vodu hromadit, zvětšují se a tím dochází k houstnutí krve.
Dobrovolníci dostali po deseti dnech běžné slané jídlo a jejich obtíže pominuly.
REKLAMY

Mezi klinické příznaky nedostatku sodíku patří zvýšená únava, snížení krevního tlaku, až pocity křečí v končetinách a dokonce i stav ztráty vědomí.
Solíte moc, proto máte zdravotní potíže. Pokud takovou větu slyšíte od lékaře, pak vězte, že měl na mysli především tak zvané nezdravé potraviny, smažené brambůrky, hranolky, hamburgry nebo průmyslově zpracované potraviny, např. polévky ze sáčku.
Při dlouhodobém zvýšeném příjmu soli se zvýší krevní tlak, je přetížené srdce a dochází k jeho poškození. Sůl zadržuje vodu a zvyšuje se tak objem tekutiny v organismu,dochází i k nadměrnému zatížení a poškozování ledvin. I bolest hlavy má souvislost s přemírou soli, což nejspíš souvisí se zvýšeným krevním tlakem.