.
.
letní černý lanýž
.
.
K oblibě lanýžů přispívá mimo jiné i jejich údajně „zaručený” povzbuzující účinek při sexu. Jak tvrdí italští “znalci”, toto afrodisiakum působí již dvě hodiny po požití houbového pokrmu, úspěch je prý zaručen.
Lanýže jsou druh houby, která roste v blízkosti kořenů stromů, většinou kořenů kaštanů, dubů, lísek a buků. Slovo „lanýž“ pochází z latinského „hlíza“, což znamená výrůstek. Lanýže se jedí již od dob Sumerů a starých Egypťanů. Egypťané je milovali a jedli je s husím sádlem.
V Itálii se černé lanýže sklízí téměř po celý rok. Ale typ černého lanýže se liší podle sezóny. Existují letní černé lanýže, vyskytují se od začátku května do konce srpna a od září do prosince rostou podzimní černé lanýže.
Lanýže se nevaří, maximálně je můžete přidat do omáčky na poslední minutu před koncem vaření. Většinou se k pokrmu přidávají až na talíři.
Tak jako v těchto receptech:
Domácí lanýžové máslo
Vlastnoručně vyrobené máslo má tu výhodu, že víte co v něm je, bez konzervantů a zvýrazňovačů chuti. Můžete jej používat podle vlastní chuti na jednohubky, chlebíčky nebo jej nechat pomalu rozpouštět na právě opečeném steaku. V každém případě to bude nezapomenutelný gurmánský zážitek.
Výroba lanýžového másla je snadná, důkladně promícháte změklé máslo, nastrouhané čerstvé lanýže a dochuťte solí. Máslo zabalte do fólie jako váleček a nechte vychladnout, v chladničce vydrží až tři měsíce.
Zdroj: idratherbeachef.com
REKLAMA
Nechybí vám doma náhodou pořádné struhadlo, podívejte se jestli se vám nějaké nebude hodit
Krémová vajíčka s lanýži
Chuť a vůně lanýžů se výborně hodí k vajíčkům v jakékoliv úpravě, ale nejlépe vyniknou s těmi míchanými. Upravte je tak aby byly krémové s větším množstvím másla. Lanýže můžete přidat nastrouhané těsně před dokončením nebo hoblinkami lanýžů vajíčka ozdobit na talíři
Těstoviny s Mascarpone a lanýži
Na panvi na olivovém oleji opečte česnek a malou ančovičku naloženou v oleji, míchejte dokud se ančovička „nerozpustí“. Česnek vyndejte a přidejte mascarpone, míchejte dokud se mascarpone nestane tekutějším, přidejte sůl a pepř podle chuti a nakrájené černé lanýže a omáčka je hotová! Mascarpone nevařte, udržujte nízkou teplotu. Do omáčky vložte uvařené špagety nebo tagliatelle a porci na talíři ozdobte hoblinkami lanýžů.
Zdroj: the-pasta-project.com
REKLAMA
Rizoto s Parmezánem a lanýži
Na kvalitním oleji zpěňte nakrájenou šalotku a česnek, přidejte 250gr rýže, sušený tymián a zalijte asi 2 dcl bílého vína. Směs zamíchejte a přiveďte k varu, vařte asi 20 minut, podlévejte drůbežím vývarem a stále míchejte tak, aby rýže nebyla suchá. Vmíchejte 50gr másla, 50gr Parmazánu a lžíci zakysané smetany min. 18%, zamíchejte a krátce povařte. Na talíři ozdobte rizoto nastrouhanými lanýži.
.